DE FIETS VAN WON / WON’S BICYCLE

Erika Blikman vroeg mij gedurende in april 2020 of ik de fiets van haar overleden man Won, wilde tekenen. Ik kende Erika uit mijn tijd als penningmeester van Stichting &Tree die haar kunstprojecten faciliteerde. Erika had Won na een korte ziekte verloren en zijn fiets zou naar een nichtje gaan. Maar ze wilde de herinnering aan zijn grote fietstochten nog niet kwijt en wilde er een plaatje van. Vanwege de lockdown kon ik zelf niet naar Rotterdam en zou dus vanaf foto’s moeten werken. Dat was een probleem.

Won op zijn fiets/ Won on his bicycle

In April 2020 Erika Blikman asked me if I would like to maken a drawing of her late husband Won’s bicycle. I knew Erika from my stint as a treasurer of an organization that facilitated the production of her artworks. She had lost her husband after a short illness and found it difficult to part with his bicycle. It was during lockdown and I could not go myself to Rotterdam to make a sketch. I had to do it from photographs which I find difficult.

Een fiets is nu eenmaal geen dankbaar tekenobject. Vanaf het begin bedacht ik mij dat ik beter onderdelen van de fiets kon tekenen dan het hele ding. De fiets stond op zolder en Erika nam mij mee via WhatsApp video. Daar gaf ik aan waar ik foto’s van wilde. Erika is fotograaf, maar het verlies van haar man had er zo ingehakt dat ze enorme moeite had zich op haar taak te concentreren.Ik had erg met haar te doen.

The handlebar of Won’s bicycle

A bicycle is not a very good subject for a drawing. From the start I decided to focus my attention on parts instead of the whole. Via WhatsApp video Erika brought me to the attic where the bicycle stond. I indicated from which parts I wanted pictures taken. Erika who is a photographer had trouble concentrating on the task at hand. The loss of her husband had broken her. I felt so sorry for her.

Looking at the photographs of Won’s bicycle I could see that the usual pen drawing wouldn’t work. I had to try something different. I thought a Indian ink drawing and wash could do  the trick. Because  of Covid restrictions I had to order the Indian ink online only to find out that in April of 2020 shops had not adopted to the new reality of online sales yet. Con was so kind to buy it for me inAmsterdam and send it on to Polranny. That took time. When it arrived I thought it better to experiment with the style first. restriction had lifted enough by the beginning of June for me  to draw Corraun Mountain with ink and wash  from a friend’s house.

Corraun Mountain

Toen ik de foto’s van de fiets van Won zag concludeerde ik dat een simpele pentekening niet het gewenste effect zou hebben. Een gewassen pentekening leek me beter. Vanwege de lockdown kon ik niet naar de winkel om oostindische inkt te kopen en de winkels waren in april 2020 nog niet aan de nieuwe realiteit van het online kopen aangepast. Uiteindelijk kocht Con inkt voor mij in Amsterdam en stuurde het op. Tegen de tijd dat het aankwam, was de lockdown gedeeltelijk opgeheven en kon ik in het huis van vrienden in Corraun gaan experimenteren. Ik maakte er een gewassen tekening van Corraun Mountain.

Na een paar keer oefenen, durfde ik met de fiets aan de gang te gaan. Ik begon met een dunne toon, zette daarna lijnen met de pen en voegde daarna nog wat tonen toe. In latere tekeningen zou ik beginnen met een penschets en daarna afwisselend tonen en lijnen toevoegen.

A first wash of Won’s bicycle shoes

Won’s bicycle shoes finished

After a few try-outs I dared to tackle the bicycle. I started with a thin wash followed by pen lines. After that I added washes till I had accomplished the effect I had sought. In later drawings I started with a sketch in ink and added washes and more lines till it was finished.

Bicycle repair kit

Cycle and rider

Won’s bicycle helmet

© Peti Buchel